Népszerű bejegyzések

2010. április 17., szombat

Sonkás csiga




Alcím: bűnbecsöppenés újabb esete

Mert az úgy volt, hogy túrós palacsintát csinálok a gulyás leves mellé. Oszt kérlelem az embert kóstolja mán meg azt bitang túrót mer az nekem egyáltalán nem megy. (túró, tej, számomra egymagában ihatatlan/ehetetlen, fűszerezve már annál inkább...). Na az ember nem volt rest ugyan, de fertály óra elteltével sem jött közelebb. Elfoglalták szó szerint értendő bokros teendői. Mit volt mit tenni az asszonyság eldöntötte változtat a terven és összegyúrmányol egy pogácsa tésztát, majd abba teszi a kóstolatlan túrót. Talán a takarékosság, talán a bölcs előrelátás adta hogy így döntött de az biztos jól tette. Történt ugyanis, hogy mikor már csak a túró hiányzott a pogácsából betoppant az ember. Fennhangon közölte jött szagolni. Na kiszagolta nyomban, hogy valami nem stimmol, kóstálta is úgyse vót az igazi. Mit volt mit tenni, kiebrudalták. Mi legyen hát azzal a félkész pogácsa tésztával? Hát törte erősen a fejét az asszony s eszébe jutott, hogy bizony húsvétról még maradt egy árva darab sonka s azt kéne valahogy elsütni ebben szépségesen. Majd egy pördülés után propeller gyorsasággal fellapozta Stáhl Juci egyik receptjét s azt továbbgondolva nekilátott.

Recept

  • 50 dkg lisztet elmorzsolt, 20 dkg margarinnal, 2 evőkanál só került bele, fele a nagy doboz tejfölnek, 3 szép tanyasi tojás,fél élesztő 2 dl folyadékkal, cukorral felfuttattva. Ez mind összedolgozásra kelesztésre került
  • a sonkamaradékot nagyon összeaprította össze tejfelezte a másik fél tejföllel, hozzáadott 3 gerezd zúzott foghagymát, aprított petrezselyemzöldet, só bors mindenképp került bele.
  • a megkelt tésztát szépen kinyújtotta, megkente a fent említett krémmel, feltekerte, szeletelte, tepsire helyezte, megkente az tetejüket tojással s békülte sülni 200 fokos sütőbe
  • sajtot reszelt s ráhintette azt is majd elfelejtettem, sajtot lehet tenni a tésztájába is úgy ízletesebb lesz mindenképp.
A tekercsek csak sültek szépen, míg arany színük nem lett, ha tovább sültek volna az én mesém most nem is erről szólna. Hanem arról, hogy mily nagyon sír az ember égett csigák miatt. Szerencsére nem így történt, az illata jelezte mennyi idő kell még s mikor van kész.
Jófajta fehérborral és majonézes, frissen reszelt tormával igazán felséges vacsora.

1 megjegyzés:

  1. Ez a sonkás csiga,szuper,első szabadidőmben azonnal megcsinálom.piszok jó konyhát vezetsz.

    VálaszTörlés