Népszerű bejegyzések

2010. április 14., szerda

Pizza




Kivel ne fordult volna elő, hogy megkívánt egy ételt vagy egy ízt és zombiként masírozott a kamrába, hűtő elé. A nyálelválasztás menthetetlenül beindul, kicsit a térd és a kéz is remeg. Az erekben a vér gyorsabban halad. A központi idegrendszer millió sejtje zsong és ekkor derült égből villámcsapás sújt: nincs itthon semmi alapanyag az elkészítéshez. A csalódottsági szint ütögeti a hibahatárt. Ez az igazi kihívás. Elő kell keresni a föld alól is ami kell a megkívánt ételhez, mert a nap nem süt addig a föld nem forog míg abból nem eszik a halandó, esendő emberlány/fiú.

Ez történt a hétvégén is. A folyamat elindult. Először csak egy villanásra ugrott be a pizza képe. Majd az illatok tolultak menthetetlenül. Sajt, oregáno, bazsalikom, házi pizza-szósz, bacon, hagyma, ropogós pizza talapzaton. Expedíció indul: sajt van-kipipálva, szósz van, élesztő-nincs, bacon-nincs, hagyma-van, fűszer-van. Ugye az is előfordul ilyenkor, hogy a gondos háziasszony megnézi a vélt helyeken a hozzávalókat és belátja nincs amit keres, belátja, hogy a sarki bolt de még a virágos is bezárt már ilyenkor. Nincs mit tenni és kevésbé gondos háziasszonyként keresésbe kezd a "soha nem gondoltam volna, hogy itt lehet" helyeken is megnézi és mit ad az Ég? Ide-oda berakva, eldugva, elsüllyesztve megvan minden. Mehet tovább a terv.

Pizzatészta:
  • fél kocka élesztő felfuttatása 1 kiskanál cukorral, 1 evőkanál liszttel, 3 dl langyos vízben
  • 40-50 dkg liszt
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál só
Tésztát gyúrunk a fent említett hozzávalókból úgy, hogy inkább lágy mintsem szépen kidolgozott tésztát kapjunk. Megszórjuk liszttel a tészta tetejét, letakarjuk konyharuhával és kelni hagyjuk

Szósz: házi paradicsomlé/bolti paszírozott, két gerezd foghagyma, egy kis fej hagyma (mindkettő belereszelve), fűszerek,pici cukor

Feltét: bármi ami épp van, vagy amit csak megkívánunk és pont van

Elkészítés menete:

  • a tésztát átgyúrjuk, tepsibe egyengetjük, villával megszurkáljuk, betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. Ott eltölt 15 percet.
  • tésztát feldíszítjük és visszatoljuk a sütőbe addig amíg el nem éri a kívánt színt
  • ha maradna a tésztából és a feltétből is, akkor készíthetünk csónakokat ahogy azt én is tettem
Hogy milyen érzés ezután a nagy kereső akció után behabzsolni a várva várt eleséget azt csak az tudhatja aki rendes háziasszonyként mindent felkutatott de csak rendetlenként talált meg mindent és azok a szerencsések akik még kóstolhatták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése