Népszerű bejegyzések

2010. április 10., szombat

Hát egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy Húsvét vasárnap. Oly nagyon nem volt kedve ebédet készíteni az egyszeri háziasszonynak, hogy nagyon, hiszen fergeteges sokat falatozott a nép reggel a sok finomságból. Délre még mindig félre állt sokuk pocakja. De a "szegény" ember csak könyörgött:

- Asszony, asszony nem élet ez így. Készítsél mán legalább egy zacskós levest nékem.

-Mi- hogy -micsoda! Adok én neked zacskós levest a sodrófám végivel! Nahát!!!

- Ha már ennyire nem bírsz magaddal, odarakhatok egy kis húslevest zötykölődni a tűzhelyre.
- Nem elég az asszony, hisz van abban hús elhiszem bízvást, no de nekem ennem is kell valamit. Te, hát lepjél mán meg egy kis saslikkal ha már ilyen szépen esdeklek, no!
Mit volt mit tenni térült fordult az asszonyság, hamarost már szurkálta fel a kihegyezett nyársacskákra a hamarjában a fűszerrel meghintett hús-cafatokat utána küldte a disznó füstölt szalonnáját, cikkekre vágott vereshagymát s mert így és kevésnek bizonyult, rája egyensúlyozott némi kolbászokat is. Rövid úton felhamarkodott éles késsel kg kolompért, meghintette köménnyel és a maradék "potyadékkal" (lásd. amit már nem lehetett felszúrni a pálcikára) s beküldte abba a modern masinába tepsistül. Elébb gondosan felfűtötte 200 fokra és addig sütötte az finomságokat szépségesen, míg a kolompér meg nem sült s a hús nem lett puha. Közben azért lefödte az egészet, hogy már mégse égjen. Végezetül kiemelte a húsos rudakat s rápörkölt kissé a furfangos masina grill fokozatával. Az ember lakmározása végeztével megnyalta a szája szegletét, megpödörte volna bajszát, jelezvén, hogy ami megesett jólesett.

ui.: annyit még megjegyezne a mesemondó, hogy a kolbászból oly sok zsír kisült, hogy egy egész busznyi nyugat-német turista azonnal repülősóért kiáltott volna. Hiába, van amit azért a magyar gyomor bír csak el, vagy az sem. Mivel lelkiismeretem nem engedte volna meg, hogy még egyszer ebből a zsír-csodából lakmározzunk, szépen kiszedegettem a krumplikat, a maradék hússal, kolbásszal és a megmaradt kemény tojásokkal, tejföllel rakott krumplit alkottam. Na és az ízek....ha így terveztem volna, biztos nem sikerült volna ilyen jól.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése