forrás:http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://jega.blog.nlcafe.hu/files/tanacstalan.jpg&imgrefurl=http://jega.blog
Tegnap olvasnivalót keresve, figyelmes lettem egy nagyon régi szakácskönyvre, egyszer valakitől kaptam ajándékba. Kérem szépen ez egy 1928-as kiadású Komsa Anna szerzemény. Számtalan érdekes receptet mutat be. Bámulatos, hogy abban az időben milyen bátran nyúltak az alapanyagokhoz. Az nem meglepő, hogy hány vadétel szerepel a könyvben, de van olyan vadmadár recept is, amihez ma ha el akarnánk készíteni, nem kevést büntetést kéne fizetni. Na nem, én aztán nem akarok senkit sem erre buzdítani, csak mint érdekességet írom. Továbbá, a rák felhasználásának kb. 20 módját ismerhetjük meg, a folyami halak repertoárja sem merül ki két ponty és egy fogas receptjéből és sorolhatnám. Meglepően kevés viszont a sertésből készült húsétel recept, viszont a borjúéból annál több. Az elkészítési módok pedig elképesztően változatosak. Én a magam részéről nagyon élvezem a régies szóhasználatot és úgy egyáltalán azt a hangulatot amit ez a megsárgult lapokkal teli könyv áraszt.
Egy leves receptjénél azért felkaptam a fejem. Ez nevezetesen a Szágóleves
Tudom, hogy az internet világában percek alatt utána lehet nézni bárminek, meg is teszem, tehát ez nem valami nagy feladvány. Inkább gondolat ébresztő. De ha valaki mégis tudja, sőt látott ilyet akkor ne fogja vissza magát, írja meg.
Azért én idemásolom ennek a bizonyos szágólevesnek a receptjét, mert itt azért mégiscsak főzünk nem?!
Szágóleves
Három kanál szágót megmosunk több vízből, egy kis vajban, vagy zsírban folytonos kavarás közben pároljuk, de úgy, hogy szép fehér maradjon. Most egy főzőkanál liszttel lehintjük és pároljuk még egy-két percig. Erre ráöntünk körülbelül másfél liter jó, csont, vagy második húslevest. (jobb, ha a levest hidegen öntjük a szágóra, mert ha nem akkor a szágó nem lesz fényes) addig főzzük, míg a magok nagyok és üvegfényűek nem lesznek. A levesestálba teszünk két tojás sárgáját, kis friss tejfelt, vagy tejszínt, ráöntjük a levest és feladjuk.
Ha valaki csak úgy olvassa, pont olyan ez a recept mint dédikéink, nagyikáink idejéből megmaradt találós kérdés. Tehát mi is az a szágó?
ui.: azért én eltöprengtem azon, hogy vajon az én dédunokáim is szótárral fogják olvasni a blogomat?
Egy falat, ha becézni akarom akkor falatka, de itt az a kérdés inkább, hogy miből is?! Meséből, élettörténetből, receptből...
Népszerű bejegyzések
-
Már megint egy expressz a meglévő készletek felhasználásával. Értsd: amita kamra adott:)Na mi is ez? Hát currys-szójás-joghurtos csirkemell ...
-
Mindig akad egy olyan nap amikor kedv és idő hiányában valamit össze kell csapni. Most csak úgy mesélek e két remek fogásról ahogy elkészüln...
-
Már megint egy extra gyors vacsora/ebéd, mert ugye már akkora vagyok lassan mint egy fészkére szálló griffmadár. Már csak egy hónap van hátr...
-
Levél Lányomnak! Drága Kicsi lánykám! Ha bármikor kedvezni szeretnél édesapádnak, hát jusson eszedbe, hogy igen-igen szereti a gyomrát. Emlé...
-
Ezt a receptet egy gasztro-portyáról hurcibáltam magammal, jó nehéz volt:) A Drága Viki készített ilyet előző hétvégén....talán. Mindegy is...
-
Van egy régi barátnőm, kettőnk közül ő híres. Összeköt minket a hobbink, neki viszont a munkája is ez a remek tevékenység. Hogy miért merem ...
-
Persze, ha egyedül vagyok, nem csinálok nagy faxnit a vacsorából, de azért a jó ízeket szeretem és szeretni is fogom. Miért kéne zabkásán fa...
-
Teljes neve anyakönyv szerint: Csokis-szedres-szilvás-joghurtos sütemény/fényképezhetetlen Ehhez nem jár külön sztori, csak volt itthon alap...
-
A mai a legjobb. Krumplis, kovászos, sörös egyébként fehér kenyér. Elkészítés menete: Előző este 2 kisebb krumplit megfőztem sós ...
-
Teljes cím: Nagyon lassan sült oldalas köménymagos házi zsemlével és savanyú káposztával Hogy sorrendet is tartsak, az úgy volt, hogy pár na...
2011. január 18., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Elvileg bármi lehet!:D
VálaszTörlésSzia.A recept elolvasása után én úgy tippelem hogy ez rizs ????
VálaszTörlésPálmaliszt, amit továbbfeldolgozással (formálással) alakítanak, és főleg levest készítenek belőle :)))
VálaszTörlésSzakmámból adódóan, én is imádom lapozgatni a régi szakácskönyveket. Valóban meglepő sokrétű és színes a paletta, ahogyan nem is olyan rég főztek. Számunkra már furcsa, hogy vidra és hód is szerepelt az étlapon. Viki jól írta, valóban ez a (szago) szágó, és főleg leveseket készítenek belőle, mint például Szago leves linczi módra, Szago leves vörösborral. Böjti levesként is ismerik, és betegeknek is ajánlott.
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm a megjegyzéseiteket!
VálaszTörlésViki, Foodafok megtisztelő, hogy vettétek a fáradságot és bővebben is írtatok. Megint megerősít hitemben, hogy a főzés-imádat, embereket köt kössze.