Népszerű bejegyzések

2011. január 31., hétfő

Töki Pompos, Kenyérlángos




Levél Lányomnak!

Drága Kicsi lánykám!

Ha bármikor kedvezni szeretnél édesapádnak, hát jusson eszedbe, hogy igen-igen szereti a gyomrát. Emlékezz arra is, hogy a szalonna és a hagyma talán a leginkább kedvére való fogás. Tudod, volt olyan, hogy mosolyogva kérdezte e nemes étek után, hogy -Drágám! Ugye én ínyenc vagyok? Hm. vajon mit is mondhattam erre....Mindegy is ezt az ételt mindig minden körülmény között képes azonnal eltüntetni. Annyira kedvenc, hogy szülinapjára is ezt kellett neki sütni. Így hát kicsi lányom, majd ha eléred azt a kort, és/vagy olyan rossz fát tettél a tűzre, hogy ki kell engesztelni valahogy javaslom, köss kötényt, lisztezd tenyered, szeletelj szalonnát és hagymát....

Csókol: Anyu

Tehát Pompos recept

1/2 kg liszt, 1 evőkanál só, fél élesztő, 3 dl langyos víz + annyi hogy lágy tésztát kapjunk
A lisztet beleszitáljuk egy tálba, az élesztőt belemorzsoljuk egy müzlis tálkába, na jó bármilyen más tálka is jó...tehát belemorzsoljuk az élesztőt teszünk hozzá 2 evőkanál lisztet és egy kiskanál cukrot, felöntjük langyos vízzel és annyira elkeverjük, hogy sűrű tej-szerű állagot kapjon, hagyjuk langyos helyen futkosni. Ha már buborékosra futott akkor belekeverjük a lisztes-sós elegybe és még annyi vizet töltünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk, átgyúrjuk párszor és duplájára kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt, és akkorára nyújtjuk, hogy legnagyobb tepsinkre helyezve 2-3 cm vastagságot adjon. Sütőpapír most is segít....tetejét megszurkáljuk villával, betoljuk a sütőbe és elősütjük.

Feltét: húsos szalonna 2/3 rész, 1/3 rész füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 fej lila hagyma felkarikázva, kicsit több reszelt sajt mint amit magunktól tennénk rá:), 1-2 csípős paprika a tetejére.

Ha elősült a kis pompink, bekenjük a tetejét tejföllel, és rászórjuk a többi rakományt. Újra sütő, míg szép pirult nem lesz a teteje.

Aztán már csak be kell söpörni az elismerést. Siker garantált.

12 megjegyzés:

  1. De nagyon jól néz ki,imádjuk mi is ,így ahogy elkészítetted,én is szoktam sűrűn csinálni,csak még füstölt kolbásszal gazdagítom egy picit:-),nagyon tetszett a bevezetőd:-)

    VálaszTörlés
  2. Hatalmasat nyeltem, imádom! :)))

    VálaszTörlés
  3. Imádjuk és a levél nagyon édes

    VálaszTörlés
  4. Ez egy nagyon aranyos bejegyzés! Jót mosolyogtam rajta! Köszi!!

    VálaszTörlés
  5. Ditta! nagyon szépen köszönöm, a kolbász teljesen jogosan kerül rá...:)

    Egycsipet, Bianka, Rtimus, köszönöm

    örülök, hogy tetszett a levélkém:)

    VálaszTörlés
  6. A gépelési hibákért elnézést:) Úgy látszik a zsír elveszi az eszem:)

    VálaszTörlés
  7. Jaj de édes felvezetés volt a levél :) nagyon tetszik. Töki-t még sohasem csináltam, mert nálunk ez esetleg fordítva sülne el. Az én oldalbordám, ugyanis nem hagymás :(((((( brühühühühü én meg igen :)))

    VálaszTörlés
  8. Viki!Mi történne ha oldalborda részére Ditta ötlete alapján jó kis magyar kóbászt tennél?

    VálaszTörlés
  9. Kóbász, kóbász.... töki, meg golyós :))) Ez már nemcsak kismama humor. Inkább álmodik a nyomor :)))))) júúúúúúj, ne röhögtess máááááán :):)
    Na meg aztán most megyünk reggelizni és éppen kóbászt fog kapni tojással :) legyen neki ölég :)))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szeretem, rég készítettem...

    VálaszTörlés
  11. Csodálom a blogodat és épp ezért arra kérlek látogass el hozzám. Van ott neked egy megérdemelt meglepetés.

    VálaszTörlés
  12. Bárcsak... bárcsak megkóstolhatnám! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés