Népszerű bejegyzések

2011. január 20., csütörtök

A Szágó-talány és a helyes válaszok

Először is nagyon szépen köszönöm, hogy vettétek a fáradságot és írtatok a "Szágó-ügyben", viszont kérlek nézzétek el, hogy nincs nyeremény. Én személy szerint annak örülök, hogy sikerült gondolatokat ébreszteni, felidézni régi idők szakácskönyveinek értékeit. Titokban reménykedem, hogy más blogokon is megjelennek hasonló fejtörők vagy csak egy-két régi recept. Jobb lenne ha inkább ilyen "járványok" terjednének a levegőben mint az influenza....



A következő leírás itt találtam:http://antalvali.com/mindennapi-kenyerunk-i.html

Ősidők óta fogyasztják és használják az emberek pálmákat is. Alig van e növénycsoportnak fája, mely ne lenne nagy hasznára az embernek; bátran lehet mondani, hogy a pálmafa általában a trópusi vidékek legfontosabb népfenntartó növénye. Különösen fontosak főként Indiában a szágó-pálmák.

A_braziliai_mauritia-palma.png„A kelet-indiai pálmák közül a közönséges palmyra-pálma (Borassus flabelliformis) nemcsak szágója miatt, hanem azért is a legfontosabb, minthogy különböző részeiből az ember táplálékának nagy része kikerül. Ez a pálma épp ott terem vadon az erdőben, ahol a rizs és más élelmiszer nagyon drága, a pálma pedig ingyen szerezhető az erdőből. Hasznos voltára való tekintetből művelni is szokás. Minden részét felhasználják: legfontosabb a belőle készült, úgynevezett szingali dara, továbbá a sok mindenféle ételre alkalmas lisztje és a törzse beléből készített szágó. Sok millió hindu főtápláléka.”

4 megjegyzés:

  1. Mingggyyyyyyyyááááááááá meegyek is a bótba venni egy 100-as csomag papirzsepit. Igenis közel jártam hozzzááááááááááá. Oá oÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ oÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ oáááááááááááááá :):)

    A pálmafa volt a kiindulópontom, brühühühühühühühühühühühühühü

    Hát nem írtam le rendesen, hogy milyen nehézségek árán faragom ki a pálmafákból azokat a rizsformájú darabokat, amiket "továbbfeldolgozással" főznek be levesbe ??? brühühühühühühühüü :-) :-)

    Jaaaaj Ginkó, AKKORÁKAT RÖTYÖGÖK :) :)
    Pusszantalak és imádom az ilyen fejtörőket :)))

    VálaszTörlés
  2. Szia Ginko!
    Nagyon örülök Neked és viszonoztam a kedvességed! Szívesen cserélnék Veled linket is, ezért felvettelek a bloglistámra!
    Kérlek látogass el máskor is hozzám!
    Üdv,
    Kutya és Konyha

    VálaszTörlés
  3. Kedves Kutyatulaj!:) Sajnos üzeneted egy anti-gép lányzóhoz érkezett, nem tudom mi az a link-csere. De minden további nélkül...én is nagyon örülök neked.

    VálaszTörlés
  4. Jaj...még valami, hogy tudom megjelentetni a címkéket? Nem bánnám ha valaki segítene, ha már így beismertem tehetségtelenségem.:)

    VálaszTörlés