Népszerű bejegyzések

2011. január 21., péntek

Sült oldalas savanyú káposztával









Teljes cím: Nagyon lassan sült oldalas köménymagos házi zsemlével és savanyú káposztával

Hogy sorrendet is tartsak, az úgy volt, hogy pár napja megkívántam az oldalast, hát vettem is még tegnap és tudva, hogy ma itthon leszek és azt is, hogy édesanyámék jönnek vendégségbe, hát elkészítettem ezt a leg-leg-leg omlósabb oldalast.
Még mielőtt belekezdenék a leírásba, azt is el kell mondjam, hogy reggel Vikinél olyat láttam....hogy is írják a bulvár lapok....Viki olyat villantott, hogy tettlegességre ragadtattam magam és megsütöttem azokat a bizonyos zsemléket, mindent betartottam, szó szerit vettem írását, csak egy teáskanál köménymagot is tettem a tésztájába.
Mivel úgy gondoltam, hogy az oldalas a zsemle-cipó együtt igen megterhelő, így a lúd legyen kövér alapon hozzá savanyú káposztát kínáltam.

Tehát a nagyon lassú oldalas.

4-5 fej hagymát felszeletelés után zsíron lepirítottam, majd átraktam egy lábosba. Az oldalast beszórtam sóval és durvára őrölt borssal, majd minden oldalukat pirítottam. Ezek is a lábosban landoltak. Került még bele foghagyma két fej. Majd annyi mangalica zsír ami majdnem ellepte. A serpenyőt amiben a hagyma dinsztelődött két deci vízzel átmostam, ezzel azt értem el, hogy bár kicsit kevertem kavartam de a lerakódott pörzsanyag szépen lejött a serpenyő faláról, naná, hogy így könnyebb elmosni, de ez most nem azért történt.....a képződött levet ráöntöttem az oldalasra. Lefedtem alufóliával, gondosan rátettem a tetőt és odatettem a reggel beröffentett, takarékon duruzsoló teatűzhely tetejére. Ott is volt reggeltől délig. Ekkora már olyan puha volt, hogy a hús csak úgy málott a csontról. Volt időm egy gyors pácot készíteni: kecsap, szójaszósz, darált csípős paprika. A husikat kivettem a fürdőből és áthelyeztem őket egy tepsibe, megkenegettem őket és mehettek 5-6 percre, na jó 10-12-re a grillre. Mármint a sütőbe, grill funkció alapos kihasználásával, süledeztek még egy kicsit. Az eredmény.....hát.....könnyfakasztó lett. Nem csak azért mert kismama létemre a fülemen is hormonok tolulnak,indokolatlanul meghatódom mindenen, (majdnem mindenen) nem ez tényleg...über und über über.

Tény, hogy ehhez kellett a friss ropogós zsemlecipó, a tökéletes savanyú káposzta, a zsírjában sült hagyma és foghagyma "krém" tunkolásának lehetősége. Én ittam volna hozzá egy jó búzasört keverve fele arányban barna sörrel.....na majd pár év múlva.

4 megjegyzés:

  1. Leírás és az étel is fantasztikus!:)

    VálaszTörlés
  2. Ginkó ! Minden elismerésem a Tiéd. Eddig is nagyra értékeltelek, de most !!!! Ez a csodálatos oldalasod teljesen magával ragad.
    Na és a zsömlék is nagyon jól sikerültek. Inádom a köménymagot, ezzel még csak javítottál rajta.
    Gratula :)))
    Azért a barnasört hamarabb is beiktathatod, de ne legyen rá szükséged :))))

    VálaszTörlés
  3. Hű micsoda mennyei lakoma. A zsömle is csodás lett

    VálaszTörlés