Népszerű bejegyzések

2011. január 14., péntek

Lekenyereztek




Igen ezek a kenyerek bizony lekenyereztek, mert szépek, finomak, ropogósak, illatosak, könnyedek....

Ezek a joghurtos kenyerek egymás után készültek, mert ugye amit reggel megsütsz az délre elfogy és ugye vacsorát is enni kell. Ezek a is a hagyományos jénais kenyerek mintájára készültek, csak annyi változtatás történt, hogy a amikor épp összeállítottam a tésztáját a salátaöntetből megmaradt joghurtot belelöttyintettem. (kb. fél kispohár joghurt) Sokszor csináltam már ilyen kenyeret de talán ennyire jó textúrájúra még nem sikeredett. Sajna a gépem hibájából nem tudok bemutatni szeletelt változatot, hogy látni is lehessen:(

Recept

  • 45-60 dkg liszt
  • fél élesztő
  • 2 evőkanál só
  • 1 dl olaj
  • fél pohár joghurt
Elkészíteni egyszerűbb mint leírni, de a lisztet a kelesztő tálba szitálom, felfuttatom az élesztőt úgy, hogy egy müzlis tálkában összekutyulom az élesztőt evőkanál liszttel két kiskanál cukorral és langyos vízzel, olyan tejföl állagot kapok, majd hagyom hadd fusson. Ha kész akkor beleöntöm a tálkába az olajat és a joghurtot, majd ezt a keveréket elkeverem a sóval és a liszttel, öntök még hozzá annyi langyos vizet, hogy ragacsos tésztát kapjak. Csak úgy a tészta alá kapok néhányszor, kissé levegőztetem, majd egyszerű duplájára kelesztés után még egy kis liszt hozzáadásával átgyúrom, de vigyázva, hogy még mindig lágy tésztát kapjak. Majd a jénaiba helyezem aminek az aljába sütőpapírt tettem, keresztet rajzolok a kenyér tetejére, átkenem vízzel az üveget és a kenyeret is, lefedem beteszem a hideg sütőbe, beállítom a hőfokot 200 fokra és innentől 40-45 percet sütöm. Úgy 30 percnél leveszem a tetőt, megspriccelem vízzel és ha szép piros akkor kész, a ház addigra olyan illatú mint egy pékség. Rácson hagyom hüledezni, de azért mindig levágom a serclit és még langyosan elropogtatom.:)

5 megjegyzés:

  1. Ginkó !! Jaj de gyönyörűek. Úgy látom nálatok is tiszta fogyókúrára váltottatok :) :)
    Ma én is adtam ám a fogyikurának :))

    VálaszTörlés
  2. Viki: adtunk a kilóknak az elmúlt időben:) de azért enni kell?!

    Bianka: Köszi

    VálaszTörlés
  3. De szépséges kenyérke!:-)

    VálaszTörlés
  4. Csodás ez a kenyér! Jó lenne, ha a péknél ilyet lehetne kapni, mert minden nap, nem érnénk rá sütni magunknak. De ideje megpróbálni. Lehet, hogy nem is vesz olyan sok időt el, az ember életéből.

    VálaszTörlés