Népszerű bejegyzések

2011. január 18., kedd

Feladvány

forrás:http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://jega.blog.nlcafe.hu/files/tanacstalan.jpg&imgrefurl=http://jega.blog

Tegnap olvasnivalót keresve, figyelmes lettem egy nagyon régi szakácskönyvre, egyszer valakitől kaptam ajándékba. Kérem szépen ez egy 1928-as kiadású Komsa Anna szerzemény. Számtalan érdekes receptet mutat be. Bámulatos, hogy abban az időben milyen bátran nyúltak az alapanyagokhoz. Az nem meglepő, hogy hány vadétel szerepel a könyvben, de van olyan vadmadár recept is, amihez ma ha el akarnánk készíteni, nem kevést büntetést kéne fizetni. Na nem, én aztán nem akarok senkit sem erre buzdítani, csak mint érdekességet írom. Továbbá, a rák felhasználásának kb. 20 módját ismerhetjük meg, a folyami halak repertoárja sem merül ki két ponty és egy fogas receptjéből és sorolhatnám. Meglepően kevés viszont a sertésből készült húsétel recept, viszont a borjúéból annál több. Az elkészítési módok pedig elképesztően változatosak. Én a magam részéről nagyon élvezem a régies szóhasználatot és úgy egyáltalán azt a hangulatot amit ez a megsárgult lapokkal teli könyv áraszt.

Egy leves receptjénél azért felkaptam a fejem. Ez nevezetesen a Szágóleves

Tudom, hogy az internet világában percek alatt utána lehet nézni bárminek, meg is teszem, tehát ez nem valami nagy feladvány. Inkább gondolat ébresztő. De ha valaki mégis tudja, sőt látott ilyet akkor ne fogja vissza magát, írja meg.

Azért én idemásolom ennek a bizonyos szágólevesnek a receptjét, mert itt azért mégiscsak főzünk nem?!

Szágóleves

Három kanál szágót megmosunk több vízből, egy kis vajban, vagy zsírban folytonos kavarás közben pároljuk, de úgy, hogy szép fehér maradjon. Most egy főzőkanál liszttel lehintjük és pároljuk még egy-két percig. Erre ráöntünk körülbelül másfél liter jó, csont, vagy második húslevest. (jobb, ha a levest hidegen öntjük a szágóra, mert ha nem akkor a szágó nem lesz fényes) addig főzzük, míg a magok nagyok és üvegfényűek nem lesznek. A levesestálba teszünk két tojás sárgáját, kis friss tejfelt, vagy tejszínt, ráöntjük a levest és feladjuk.

Ha valaki csak úgy olvassa, pont olyan ez a recept mint dédikéink, nagyikáink idejéből megmaradt találós kérdés. Tehát mi is az a szágó?

ui.: azért én eltöprengtem azon, hogy vajon az én dédunokáim is szótárral fogják olvasni a blogomat?

5 megjegyzés:

  1. Szia.A recept elolvasása után én úgy tippelem hogy ez rizs ????

    VálaszTörlés
  2. Pálmaliszt, amit továbbfeldolgozással (formálással) alakítanak, és főleg levest készítenek belőle :)))

    VálaszTörlés
  3. Szakmámból adódóan, én is imádom lapozgatni a régi szakácskönyveket. Valóban meglepő sokrétű és színes a paletta, ahogyan nem is olyan rég főztek. Számunkra már furcsa, hogy vidra és hód is szerepelt az étlapon. Viki jól írta, valóban ez a (szago) szágó, és főleg leveseket készítenek belőle, mint például Szago leves linczi módra, Szago leves vörösborral. Böjti levesként is ismerik, és betegeknek is ajánlott.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépen köszönöm a megjegyzéseiteket!

    Viki, Foodafok megtisztelő, hogy vettétek a fáradságot és bővebben is írtatok. Megint megerősít hitemben, hogy a főzés-imádat, embereket köt kössze.

    VálaszTörlés