Népszerű bejegyzések

2010. november 28., vasárnap

REndhagyó pizza


Hát kérem, az embert elkapta a gépszíj. Nem érkezik, csak este, de hát addig is kell enni valamit. Mit is, mit is? Hát átmegyek a szomszéd zöldségeshez hátha látok valamit. Látok bizony....gyönyörű hatalmas gomba fejek kéretik magukat, látványuk behoz egy elfelejtett emléket. Ugyanis édesanyám a pizzák hőskorában ('80-as) évek is készített bizony pizzát. Rakott pizzát. Na és aztán!!!!, fura, persze, hogy az a mai világban, amikor bármelyik háziasszony olyat rittyent otthon, amit egy született olasz is csak sok évnyi tapasztalat után tud. Na de akkor bizony alapanyag hiány volt, gombát lehetett szedni, családra kirótt lisztadagból kellett gazdálkodni. Arról ne is beszéljünk, hogy recept akkor került be nyugatról......ha zöld hó esett, vagy egy szerencsés barát rokonának az ismerőse kijutott. Igen ám de az említett alapanyag hiány miatt csak találékonysággal tudták megcsinálni a csodát a pizzára éhes háziasszonyok. Na valahogy így került hozzánk ez a recept. Nekem személyes kedvencem, faltam melegen-hidegen. Akár meg is lehetett vele vesztegetni, vállalom. Na nálunk, kicsiny Ádámbordám, már szerencsésebb helyzetben gyerekeskedett és számára csak az a pizza ami átcsúsztatható az ajtó alatt. (ha jó vastag a rés ajtó és küszöb között az a nyerő). Tehát akkor csinálok ilyen pizzát, ha nincs a láthatáron és utána rájárok, mert jó ez reggelire, ebédre, vacsorára.

Na akkor a recept:

Tészta: 4 tojás, egy bögre tej, 4 ek liszt, só
Rakomány: 1/4 kg gomba szeletelve, hagymán paprikával dinsztelve, valamilyen sonka maradék
Összekötő anyag/krém: egy kis paradicsom konzerv, kis doboz tejföl, mustár, bors keveréke
Tetejére: sajt
A tészta rém egyszerű, tojás kettéválaszt, egyenként felver, sárgához a tej és a liszt só, ebbe kever-kavar a hab. Tyű, majd 4 db kerek lapot sütünk serpenyő segítségével, minimális olaj felhasználással. Kinézet: mint egy nagy amerikai palacsinta

Gombát lepirítjuk a hagymával sóval borssal, megszórjuk paprikával, pici vízzel felengedjük mégy egy rottyantás és kész.

Krém összekeverése mint a legbonyolultabb feladat a sajtreszelés után.:) azért én tettem egy kis kecsapot is hozzá, remélve, hogy csak javít és nem ront...rajta

Tűzálló tál előkészít. Halmozás következik, egy lap, krém, gomba + a csíkozott sonka, vagy bacon, majd megint lap addig míg el nem fogy, a tetejére megint krém, gomba, a sonka és a reszelt sajt adag. A sütőben már csak annyi időt tölt amíg rá nem sül a sajt.

Lehet, hogy bonyolultan fogalmaztam és nehéznek tűnik megcsinálni, vagy esetleg macerásnak, de hát tényleg nem az. Ez az adag 4 személyre szól, tapasztalat szerint addig tart ki, hogy reggelre is maradjon a vacsorából, azon meg két gyerek pompásan össze tud veszni. Ugye Hugi?

4 megjegyzés:

  1. Nagyon hiányzol!
    KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL!

    VálaszTörlés
  2. Békés, Boldog, Szeretetteljes Karácsonyt kívánok Neked és Szeretteidnek.

    VálaszTörlés
  3. Boldog Új Évet kívánok Neked és kedves Családodnak !

    VálaszTörlés
  4. BOLDOG ÚJ ÉVET KIVÁNOK , egy egészséges kisbabát meg könnyű szülést!

    VálaszTörlés