Népszerű bejegyzések

2011. március 23., szerda

Viki kifli



A kifli receptje Vikitől származik, már nem tudom mikor lestem Tőle....egyszer csak felírtam egy cetlire. Majd a megfelelő pillanatban elővettem, nem is olyan rég. Igen lebuktam, most az archívumból választottam, ugyanis épp nincs időm most még főzni sem, mert versenyzek. Versenyt futok az idővel, mert március 31.-én le kell adjam a szakdogám, amit nem mellesleg a helyi termelői piacokból írok egy kis turizmussal spékelve. Igen ám, de, ......újrakezdem igen ám DEeeeeeeeeee! tegnap az orvos mosolyogva közölte, hogy nem lenne meglepve, ha jövő héten szülnék! Tehát verseny ez a javából. Kb. ilyen lehet mondjuk ha egy úszó versenyen indul és egyszerre egy hossz alatt kell leússza a hátat és a mellett:) biztos sikerül. Na ha neki is akkor nekem is. Így jelenlétem a blogon korlátozott és az is megtörténhet, hogy váratlan adásszünet áll be:) Viki ez úton is köszönöm az aggódó szavakat.

Jöjjön most már az a recept!

Jó-jó írom:)

  • 30 dkg Bl 80-as liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 1 kk cukor
  • 1 ek olaj
  • 2 ek kacsazsír
  • 1 tk só
Elkészítés: élesztő felfut, majd az összes alapanyag összekutyul, ám itt nem kapunk nyúlós-ragacsos tésztát hanem szépséges gömböcske kerül ki gondos kezeink alól. Megvárjuk míg duplájára kel. Majd a gömböcskénket kinyújtjuk és mint egy nagy pizzát cikkekre osztjuk. A cikkeket feltekerjük a széles végénél indulva. Az így nyert kiflinket meghintjük durva szemű sóval és köménymaggal. Addig sütjük csak amíg szép piros nem lesz a teteje, aki kételkedik az a szokott módon ellenőrizheti, kész-e. Én konkrétan hirtelen felindulásban leharaptam a sarkát. Pazar reggelire, vacsorára vagy csak úgy:)


A másik, hogy szeretném megköszönni a "kolléga" által rám ruházott díjat, nagy megtiszteltetés nekem. Erről a díjról van szó. Mivel ez egy továbbadós vándor-díj, kérlek nézzétek el, hogy most minden kedves blog író társamnak adományozom, kérlek érezzétek sajátotoknak, hisz tényleg azt érzem/gondolom, hogy mindannyian megérdemlitek!!!

2011. március 14., hétfő

Zene ajándék



Még ilyet nem csináltam...ne aggódjon senki, ezután sem lesz gyakori:) Meg nem, nem hiszem azt, hogy ez a szív küldi c. műsor. Egyszerűen ez egy ajándék Autumn-nak a nagyszerű blogtársnak. Remélem örömét leli benne.

Persze kell egy ráadás is:)



Mindkettőt javaslom szembecsukva hallgatni. :)

2011. március 9., szerda

Mustáros sertés csíkok krokettel



Már megint egy extra gyors vacsora/ebéd, mert ugye már akkora vagyok lassan mint egy fészkére szálló griffmadár. Már csak egy hónap van hátra szülésig. Na jó egy hónap meg az apró. Tehát nagyon törekszem arra, hogy gyorsan elkészíthető ételt főzzek, aminek, lássuk be, szigorú hazai zsűrije van.:) Tehát a több legyet egy csapásra receptek nyernek most nálam.

Most a Mustáros sertés csíkokkal álltam elő....gaz módon mirelit, perc alatt kisütött krokettel.

Recept:

  • kettőnkre méretezve...kb. 40 dkg comb husi, 10 dkg angol szalonna vékony csíkokra vágva, 2 gerezd zúzott foghagymával, sóval, borssal fűszerezve, landol a serpenyőben és irul-pirul, alkalmanként felöntöttem némi vízzel és kb. háromszor visszapirítottam.
  • közben két nagy evőkanálnyi tejfölt és egy evőkanál mustárt elkevertem egy kevés liszttel, ha egynemű akkor felöntöttem kb. 2 dl hideg vízzel
  • húspuhulásnál felöntöm a folyékony keverékkel, kever-kavar és kész
Mondanom sem kell, hogy a másik kezem addig intézte a krokett ügyet, így egyszerre lett kész minden, megint nagyon rövid idő alatt. Juhej!!! Ezt az ételt még nem csináltam itthon. Megkérdeztem és felvehetem a táncrendbe.

2011. március 8., kedd

Gyors vacsora



Már megint egy expressz a meglévő
készletek felhasználásával. Értsd: amita kamra adott:)Na mi is ez? Hát currys-szójás-joghurtos csirkemell tésztasalátával.
Egy fél csirkemellet bepácoltam a következő pácba: 1 doboz joghurt, kiskanál curry por, só, bors, szójaszósz. Elment pihenni a hűtőbe pár percre. Meddig, hát csak addig míg kifőztem a tésztát, majd csap alatt hűtöttem a gyorsabb haladás érdekében. Addig összevertem a egy kis doboz tejfölt, kiskanál curry porral, 1 gerezd zúzott foghagymával, 1 kiskanál paradicsompürével, és két maréknyi reszelt füstölt sajttal. Kicsit selymesítettem rajta két nagy fröccsentésnyi majonézzel. Majd belekevertem a lehűlt tésztát. Ebben a fázisban gyors helycsere a hűtőben, husi elő, tészta be. A husit nagyon gyorsan és nagyon forró serpenyőben sütöttem hirtelen, azt képzeltem, hogy vaslapon sütöm a kertben. A képzelgés egy másodpercig tartott és kész is lett a husi. Tálalás. Bókok besöprése. Na mondtam, hogy expressz. Túlzás nélkül fél óra. Hogy honnan tudom? A fél hetes híradó elején kezdtem bele és az időjárás jelentésre kész is volt.:)

2011. március 7., hétfő

Felhívás

Piactúra, idegenvezetéssel!!






Használati utasítás a túrához! Indítsd el a zenét....és kövess! Idegen szavakat is fogok használni idegen vezetés közben: right side-jobb oldal.....left side-bal odal....! Tehát gyülekező, a sárga esernyőmet feltartom...gyertek utánam. Muzsika on.-bepacs! Indulunk!

1.) On the right side finom hazai zöldségek, láthatók igen kedvező áron!

2.) On the left side, igazi füstölt hentesárú-legjava, olyan töpörtyű amily még nem nőtt minden bokorban. Figyelem megállunk kicsit, tessék kóstolni! Na ugye megmondtam. Nem, most nem vásárolunk csak ha körbementünk az egész piacon. Tehát újra indulunk!

3.) Ide mindenképp tessék visszajönni! A legjobb lisztet úgyis itt találjátok, cégünk (ginko és társa) előzetesen letesztelte a teljes kínálatot. Tehát tessék megjegyezni a standot! Indulunk tovább!!
4.) Itt kedves látogató, termelői méz kapható, ezen terméket is tesztelte vállalkozásunk....3 héten át, íze megunhatatlanul bársonyos. Tessék, csak tessék!

5.) Kedves látogató! Ugye ezek már sonkák a javából, füstölt tarja, császárszalonna, disznósajt és még sok finom falat!
6.) Ha megszomjaztál, kedves utas, ne feled itt igazi házi-sörödet leled. Világos, barna és szüretlen jár majd rögtön kedvedben!

Bizony, ezen a piacon mindenkit sok csoda vár!! Van csodaszép-nagy-aranysárga belsejű tojás, tálcával viszik, hisz az ára teljesen baráti....
Van itt házi lekvár, bor, gyümölcs, sajt, tejföl tej, kukoricán nőtt baromfi, gomba vadon termett és csiperke, laska stb. Savanyúságot is találsz házit bizony, péksütemény, kenyér, kalács egytől-egyig finom fogás! A piacon az ár kedvező, mert aki eladja az a termelő, nem fölöz a közvetítő, ha ezt tudod üdvözítő!

GYERE HÁT A PIACRA,
VÁR ITT SOK KEDVES GAZDA,
A HANGULAT FERGETEGES,
CSAK AZ IDŐ LEGYEN KEGYES!

HOL? Budapest, II. kerület Hímes u. 3. (A Máriaremete Kegytemplom melletti cserkészház kertje)
MIKOR?március 12.-e és 26.-a NYITVA: 7:30-12:00-ig

A piacról bővebben itt: piac

Köszönöm a részvételt! Legyen szerencsénk máskor is!

2011. március 4., péntek

Kijevi csirkemell


Ezt a receptet egy gasztro-portyáról hurcibáltam magammal, jó nehéz volt:) A Drága Viki készített ilyet előző hétvégén....talán. Mindegy is, mivel akkor épp alkotói-mi a franc legyen a kaja vasárnap-válságban voltam és az ő ötlete remek módon kisegített. Mert ugye van olyan érzet mindenkiben, hogy kívánna valamit de maga sem tudja hogy mit....na meg ugye meg kell felelni a társas együttélés szabályainak, vagyis olyat kell rittyenteni ami itthon is rúgja a labdát. Na ezt hámoztam én ki magamnak a rendkívül széles-színes hétvégi kínálatból. Aztán merő lustaságból egy héttel később....ide is aplikálom, hátha egy erre járó portyázónak pont ez kell. Vikinek meg még egyszer köszönöm!

Tehát Kijevi csirkemell:
"Viki alappal, Ginko továbbfejlesztésben"

Két nagy csirkemellet elfeleztem, egyszer északról-délre, pont középen, ebből a műveletből lett 4 db fél csirkemellem. Ezeken zsebet vágtam és a következő töltelékkel töltöttem: apró kockára vágott sajt, egy fél teavaj (kicsi) egy kiskanál mustár, pici só, őrölt bors, apróra vágott petrezselyem zöld, pici tárkonylevél szárított változat. Majd hústű hiányában összetűztem őket fogpiszkával, ezekhez a viszonylag nagy fél-mellekhez kettő mindenképp kellett. Kívülről is kapott némi fűszerezést, csak szelíden, hogy a belbecs dominálhasson! Majd panírozás, sütés. Amíg ez megtörtént sütöttem némi csipsz-burgit (hogy én hogy utálom az ilyen rövidítéseket!!) Amíg sült a husi addig a sütőben a gáztepsin várakoztak 50 fokon....cél, hogy egyszerre legyen meleg és kész mind a kettő....de ezzel nem volt gond, mert a cicik 8-10 perc alatt bronzosodtak.
Tálalás után félbevágtam....és minő illat-orgia....gusztán csordult a fűszeres vaj....olvadozott a sajt. Szóval az a kritika ért, hogy olyan mintha étteremben lennénk...nem olyan rossz:)


Ui: teljesen más téma, biztos emlékszik még valaki a zöldborsó főzelék-kínlódásomra....azóta konkrét vergődés lett, mert ugyan kipróbáltam a jobbnál jobb javaslatokat, most mit mond a Drága? - Csináltad ezt te már jobban is! Sírógörcs! Majd főzelék felfüggesztése legalább addig míg a lányunk akkora nem lesz, hogy ő csinálhassa.....a már most hevesen dobogó apai szívvel megáldott oldalborda, majd falhatja akármilyenre is sikerül:) DE az már nem az én gondom! He-he!!!

2011. március 1., kedd

Roppant jó-roppantyú




Egyedem, begyedem, tenger tánc, Hajdú sógor mit kívánsz?
Nem kívánok egyebet, csak valami édeset!
Honnan vegyek én olyat?
Arra fáj most fél fogam!!!!
De hát nincs itt semmi se', nem hogy édes hehehe!
Ne nevess ki! Azért is, megcsinálom, ha fáj is....
Bemegyek a kamrába, talán siker lesz már ma!


Na, bementem....és kijöttem, de milyen jól kijöttem, hogy bementem.....

Mit találtam? Hát egy kis üvegnyi müzlit, kakaót, kevés mézet, és egy maroknyi sütőporos lisztet-zacskóba csomagolva, ja meg volt zuram Tibi készletéből 3 az 1-ben kávé, na és egy tojás.
Kényszer hatása alatt összekutyultam mindent és sütőpapírra borítottam a keveréket. (amúgy mogyorós müzli volt gyerek korában....mire ide jutott az én fogalmaim szerint vén mint....na nem személyeskedek) Szóval lestem be a sütő ablakán, hogy vajh mi lészen ebből és meg kell valljam kishitűen pislogtam egyet-kettőt, mert kb. ennyire volt idő, ugyanis késznek nyilvánítottam-kézrátétellel. Igaz forró ám az anyag, de nem ragadt rá a kezemre.... rövid ideig tapiztam csak. Komolyra fordítva a szót, emlékezetem szerint 15 perc volt starttól 200 fokon.
Hogy ízre milyen lett? Hát pont olyan kávé mellé való, kicsit ragacsos, ropogós, csokis-kávés, nem annyira édes (kihagytam a cukrot-két evőkanál méz okán), szóval jó lett. Én lepődtem meg a legjobban.
Már most tudom, hogy csinálni fogok aszalt-gyümölcsöset.....kókuszosat...karamelleset.....