Népszerű bejegyzések

2010. június 3., csütörtök

Rántott hús jó társaságban


Persze, mert az "ember" sültkruplirántotthúsra szavaz a vasárnap délelőtti mit főzzek szavazáson. Hát jó legyen. Mire felvetem, hogy talán párolt zöldséggel lehetne....na jó ha nem hát nem, nem kell azonnal idegeskedni. Értettem én elsőre is, ne ismételd el, hogy étteremben nem kérheted, mert ciki, itthon meg nem akarom sütni hetek óta. Jó most meglesz. Na. Inkább tanulj, jó. Nem nem kérem, hogy felolvasd a tételt. Mert nem érted?! Nem, nem sül gyorsabban a rántott hús, ha felolvasol neki.! Elég becsukom az ajtót és csak pisilni gyere ki vagy ha szólok, hogy ebéd!

Na akkor ebéd: nem írom le, hogy kell csinálni a rántott karajt (mert, ugye ezt mindenki tudja)
A sült krumpli receptjét sem. Joggal kérdezi akkor bárki, akkor meg minek vakerálok? Hát azért, mert vasárnap után eljön a hétfő és nekem marad vagy két rántott szelet amihez seperc alatt csinálok köreteket magamnak végre olyat ami a fogamra való. Jelen esetben párolt zöldbab, pirított gríz.

Nem írok receptet, csak az emlékek miatt pár sort stoppolnék erre az anyagra....az első zöldbab idén a bizonyos Juliska, széles, sárga, roppanós, isteni finom, gyerekkori kedvenc. Kertben sajna nem termesztem, egyszerű oka, hogy 4 méteres karó kell hozzá legalább, na jó csak 2, de akkor sincs most olyan kéznél. Tehát nem saját termés, beszerzési hely a szomszéd zöldséges. Csak 25 dkg-át veszek, nekem annyi elég is. A pirított gríz szintén gyerekkori maradvány. Amikor dédi beteg volt (gyomorrák) én 4 éves lehettem, mindenki rendesen evett, csirkepaprikás nokedli (akkor még galuska néven futott) volt az ebéd, szegény dédike meg csak pirított grízt ehetett só és minden ízesítés nélkül. Mindenki fintorgott és sajnálkozott, de a négyévesünk minden együttérzést és a csirkepaprikást mellőzve csak ezt volt hajlandó megenni. Rendszeresen felzabálta a dédi elől, amin a többiek már tényleg sajnálkoztak. Azóta is rajongok ezért a köretért, mindig elkészítem ha tehetem és csuda mód mindig eszembe jut a dédikém ezért még jobban ízlik. Lehet az emlék nélkül nem ízlene egy ilyen egyszerű étel....de mégis. Na ezért van az, hogy a rántott húst így jó társaságba keveredve megeszem szívesen, bár ha csak a köretek lennének azok is elfogynának, csendben magányomban, száműzve a hűséges sült krumpli társat.

A végére egy kérdés vagy kettő vagy három: Ti mivel? kivel eszitek a rántott húst? Van-e különleges emlék (rántott húsos vagy köretes)?

3 megjegyzés:

  1. Ez a fránya rántott hús, mindennel csodás, főleg jó társaságba :)
    Pirított griz a kedvencem, férjem nem szeret i

    VálaszTörlés
  2. Krumplipüré leginkább, plusz savanyúság vagy valamilyen zöld saláta. Emlék nincs hozzá, egyszerűen csak a krumplipüré a király. :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépen köszönöm, hogy írtatok!:) A pirított gríz tényleg megosztó eleség. A krumplipüré nálam főleg télen nyerő, de akkor majdnem mindennek az a kísérője.

    VálaszTörlés