Népszerű bejegyzések

2010. augusztus 9., hétfő

Menza hétfő cukkinidömpinggel

Pont mint a menzán nem?


- Halló!
- Szia én vagyok! Hogy vagy? és mit eszünk ma?
-Én is örülök, hogy jól vagy, Tökfőzelék fasírttal.
-Khm!? Nem lehetne hát hogy is mondjam pörköltszaft vagy valami ilyesmi?
-Kincsem azért fasírt, mert amíg sül a sütőben addig kész a főzelék hűtéssel együtt.
-Naaaaaaaaa, nem kell pörkölt de valami hasonló....naaaaaa!
-Nem fasírt otthon van a hús a hűtőben, vita nincs!
-Jó, na akkor otthon találkozunk. (elcsukló hang)

Következő párbeszéd:
-Jó napot 1/2 kg combot kérnék.
-45 dkg ez a kis darab vigye el olyan szép!
-Hát tényleg szép, na jó nem bárom maradhat.

Helyszín a kert. Pedig én elterveztem, hogy idén másképp lesz, gyomlálok naponta, az eső csak hetente egyszer esik akkor is: a veteményre, betegségek nem támadnak (biógazdálkodunk kérem, permet nincs), nap mérsékelten süt csak a paradicsom fölé. Na ezek voltak a tervek. Na vajon melyik valósult meg ezek közül? Igen...egy sem, minek következtében csak a hűséges tök és cukkini terem valami használhatót így nyáron. Nem panaszkodom, mert borsó és bab, répa, cékla, spenót a törődéssel fordított arányban termett. Egyre megy vagyis tökre megy itt minden.

Marad a tök, cukkini.

Apró kockákra nyestem két nagy sárga példányt, szigorúan hámozás után, felszeleteltem egy nagy fej hagymát és két paprikát. Az előbbi kettő dinsztelődött egy kis liszttel, majd vízzel felöltöttem, kaporral fűszereztem meg egy kevés sóval. Majd fő-fő-fő kb. 20 perc. Majd egy teáskanál cukor és egy teáskanál almaecet következik + a maradék összevágott kapor és egy hámozott paradicsom cikkekre vágva következett. Utána forr-forr-forr és következett a tejföl. Az egész fazekat beleállítottam hideg vízbe hüledezni, mert minden tökfőzelék jó de a legjobb hidegen.

Tovább is van mondjam még? A pörkölt győzött, cefet jó lett pont olyan ahogy a nagy könyvben írva vagyon, na ezért javaslom, hogy aki nem tudja hogy készül nézze meg a nagy könyvet biztos benne a recept.

2010. augusztus 6., péntek

Hideg idő megleg étel


Persze, eltűntem egy időre és korántsem biztos, hogy vissza tudok állni a rendes kerékvágásba...legnagyobb sajnálatomra. Most ez így van, kevesebb idő jut a legkedvesebb hobbimra. Na persze főzni kell, enni még jobban kell, csak az nem biztos, hogy sikerül idebiggyeszteni minden étel receptjét, fotóját. Próba cseresznye.

Most pedig jöjjön egy olyan eleség ami melengető ebben a nyár végi zimankóban. Ajánlom azoknak akik ennének ilyenkor egy igazi laktató ételt és mégsem szeretnének a konyhában ücsörögni egész nap.

Így kezdődik: menj el piacra irreális módon kívánd meg a savanyú káposztát, a kolbászt és már ott a helyszínen érezd és tudd ebből valami nagyon jó fog kisülni szó szerint. Rongyolj haza, pucolj sebtében krumplit, szurkáld picit meg a kóbászokat, majd öblítsd át a káposztát, vágj egy nagy karéj szalonnát ha lehet húsosat, majd helyezd az alapanyagokat a helyes "kis" gáztepsire. Előmelegített sütőbe betolódik a sok finomság, majd fokozott nyálelválasztás mellett, közbe -közbe locsolgatod a krumplit és a káposztát a kóbász isteni levével na lebuktam zsírjával. A káposztára odaszórhatsz egy babérlevelet, némi borsikafüvet, a krumpli pedig elbír némi sózást is. Kb. 30-40 perc piri-piri után kész a melengető, ha már megkívántam akkor legyen káposztás finomság. Tudom, nem úgy kezdtem, hogy verj be egy pálinkát és közben készítsd oda a rendes söradagokat az asztalra a korsó mellé, de lássuk be nagyfokú álszentség lenne legalább a végén nem megemlíteni, hisz nem csak az ételtől melegszik fel az ember lánya.