Népszerű bejegyzések

2010. május 30., vasárnap

Fűszeres-almás sütemény



Ezt a receptet a kényszer szülte és nem tegnap, hanem még akkor amikor tavaszi gyümölcsök még nemigen voltak a piac kínálatban. A kamrában kornyadozó kiló almát kellett értelmesen és mihamarabb felhasználni annak érdekében, hogy édességhez juthassunk percek alatt. Segítségül hívtam Stahl J. egyik muffin receptjét, persze úgy eltértem tőle, hogy maga sem ismerne rá. Na akkor részletezem hogyan lesz Juci meggyes-mákos muffinjából fűszeres-almás sütemény.

Hozzávalók:
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor (barna cukrot javaslok)
  • vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 3 ek karamellás instant kévépor
  • fahéj, őrölt szegfűszeg, gyömbér 1-1 csipet
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • fél zacskó sütőpor
  • 4 ek tej
  • 1 kg, vékonyra szeletelt, párolt alma
Sütő, 200 fok-ra....Vaj és cukor összekever, majd a tojások jönnek a habosítóba, ezután a lisztet keverjük a sütőporral a fűszerekkel. Még jobban leegyszerűsítve a folyékony elegyhez hozzáadjuk a száraz elegyet. 2 perce ugye? Na mivel szorgalmunk és étvágyunk nem ismer határt olyan serényen hámozzuk az almát, hogy csuda és szeleteljük és karamellizálunk serpenyőben cukrot és rádobjuk az almát egy evőkanál vaj kíséretében és kevés fahéjjal bolondítjuk meg egy kevés citromlével igyekszünk megőrizni a színét és ellensúlyozni a édes hatást. Homlok letöröl, folytatás következik, erőltetett menetben kibélelünk egy tortaformát sütőpapírral és máris meghintjük barna cukorral az alját, ráhalmozzuk az almát, rá a sütielegyet és huss a sütőbe. Az illat és tűpróba segít megállapítani, hogy kész van e. De 20-25 perc elteltével erős gyanú ébredhet bennünk, hogy kész.

Nem, dőlünk hátra, tejszínhabot verünk olyan finom békebeli fajtát enyhén cukrosan. Már csak 15 perc van a süti elkészültéig annyi időt a tejszínhab is eltölt a hűtőben. Óra jelez kivesszük a süteményt és tudjuk, hogy forró, lassítjuk a folyamatot...fényképező gép elő néhány kattintás semmi flanc (na ezért ilyen ergya a fotó).
- Még meleg!- jön a figyelmeztetés legbelülről anya hangján.
- Persze anya, még meleg de a tejszín meg hideg és az alma karamelles és az illata....anya vállalom a tetteim következményeit. A belső anyai hang tehetetlen ez a gyerek menthetetlen...

2010. május 24., hétfő

Szedres csokis sütemény



  • Teljes neve anyakönyv szerint: Csokis-szedres-szilvás-joghurtos sütemény/fényképezhetetlen

Ehhez nem jár külön sztori, csak volt itthon alapanyag, elképzeltem az ízvilágot és nekivágtam.

Kakaós alapzat gyümölcsökkel:
  • 16 dkg liszt
  • 10 ek cukor
  • 3 tojás
  • 10 ek olaj
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 ek kakaó
  • 1 tasak sütőpor
Elkészítés: tojások egy tálba zutty, cukor (én barna nádcukrot tettem bele), felver jó habosra, majd az olajat előre előkészítettem kis totykába és a liszt-kakaó-sütőpor keveréket is. Váltogatva adagoltam mindkét hozzávalót. Kész. juhej:)

Gyümölcsök: szilvabefőtt darabol/tépked, szerder (mirelit) ezeket ráoktrojálni a sütőpapírral kibélelt tepsiben várakozó tésztakulimájszra, majd a sütőbe való behelyezés következik amit orvul előmelegítettem 200 fokra.

Joghurt krém:
  • 1 nagy doboz natúr joghurt
  • 1 zselatin fix/hidegen hozzákeverős
  • 4 ek porcukor
  • 1 tk fahéj
Ezeket rettentő sebességgel összevegyítettem majd a hűtőbe parancsoltam annyi időre amíg elkészül a süti és kihűl.

Csokimáz:
  • 1 tábla keserű csoki
  • 2 ek olaj
  • 2 ek cukor
  • 2 ek víz
  • 2 ek rum
Annyi magyarázatot azért adok, hogy valami rejtélyes véletlen folytán összekeveredtek a fejemben a máz-receptek és határozottan bizonytalan voltam így mindent összekutyultam ami kéznél volt. Bár a véletlen szülte a végeredményt mégis megtartom, mert tényleg nagyon finom.

A sütemény rétegzéséről nem szándékozom írni, mert....de arról viszont igen, hogy fotózhatatlan vagy én vagyok totál tehetségtelen, szal valamelyik na. Mi jó étvággyal faltuk és bár a legnagyobb tepsivel készült mégis alig maradt. Aki nemhiszi rájárhat....

2010. május 22., szombat

Házi sajt



Nekem az első másoknak az 1000. Örülök, hogy végül belevágtam csak azt ne kérje tőlem senki, hogy megjelöljem a forrást, mert ahány blog van annyi házi sajt is. Tehát köszönöm azoknak akik kitaposták az utat.

Készítése tényleg egyszerű én a kedvenc konyharuhámba öntöttem egy nagy tejfölt és egy dobozka zöld-fűszeres joghurtot (amit külföldi barátok hagytak itt). Tettem még hozzá szárított zeller levelet és sót. A zeller levél azért kellett, mert ellenállhatatlan nosztalgia gyötör az egyik hazai vajkrémgyártó cég terméke miatt. Még mindig kapni magyarost, zöld-fűszerest, natúrt...de a kedvencem már rég eltűnt a süllyesztőbe. Az elhatározás megvolt, alapanyag megvolt. Tehát belevágtam. Türelmesen csepegtettem egy éjjel és egy nap és kicsomagoltam a kis gömböcömet.Az eredmény nagyon ígéretes. Azt hiszem nem ez az utolsó próbálkozásom ezen a téren. Az íze majdnem olyan mint emlékeimben csak persze sokkal jobb...:)

2010. május 20., csütörtök

Spenótos tészta



Alcímek: "Amikor a zöld az Úr", "Ma a ronda is finom", "Ha valami egyszer beindul..." stb.


Spenótos tészta brokkolival és kesudióval

Elkezdtem betakarítani a kertből a spenótot, rekord mennyiség lett. Gyors forró vízfürdő után javarészt a fagyasztóban végzik és várnak. Ám a nagy munkában enni is kell. Naná. Most valahogy nem kívánom a húst. Ma gyümölcs leves van ezzel a pazar tésztával. Azt hogy az "ember" mit szól hozzá nem tudom, biztos ami biztos mondtam menjen kenyérért és az sem árt ha hoz felvágottat. Na. Belekezdek.

Hozzávalók és elkészítés
  • a tésztafőzés leírásától megkímélek mindenkit, tehát egy adag kifőtt tészta
  • egy marék leforrázott spenót
  • egy marék reszelt sajt
  • egy evőkanál tejföl összekeverve egy tojással
  • egy marék kesudió és fenyőmag megpirítva fűszerezve foghagymás bors keverékkel
  • egy marék brokkoli szintén kicsit előpárolva
Elkészítés: tészta kifőz, magok pirít, sajt-tejföl-tojás összekever, edény elő, spenót összevág, olaj a serpenyőbe, spenót dinsztel, tészta a spenótra, folyékony keverék a spenótra, tűz elzár, kever, magok a spenótos krémes tésztára, sajt még rá, brokkoli dísznek rá. Ahogy a nagy guru Gordon Ramsay mondaná: Done/Kész

2010. május 19., szerda

Fantom kaják...

Hogy miért fantom kaják? Hát mert egész hétvégén főztem, oly serényen, hogy még magam is megleptem vele és mégsem tudok semmit bemutatni belőle. Ugyanis vendégeim voltak. Nagyon kedves barátok. A világ más sarkaiból. A lány egy madárétkű teremtmény aki csak itt nálam eszik úgy, hogy harmadszor is a merőkanál után nyúl. A fiú egy amerikai katona, aki hétköznap csak rizs és csirkemell kombináción él. A fiú sem először eszik nálam, azt mondja ha a fénymásolót tenném elé kecsappal akkor elhinné, hogy jó és enne belőle csak mert én csináltam. Most azért írom le ezeket a bókokat, mert olyan jól esnek....(emlékbe írja magának micsoda érzelgősség mondja ja kórus).
Folytatva a történetet...kaptam a fiútól egy olyan hiper-szuper edénykészletet, hogy kétszer ugrottam a nyakába és ki ne hinné el, hogy onnantól kezdve abban főztem végig a hétvégét. Mivel bizonyíték híján vagyok így kénytelen lesz mindenki elhinni, hogy tényleg megfőztem a következő ételsorokat.

Péntek
  • bepácolt filézett, felső csirkecomb sütőzacskóban sütve
  • petrezselymes újkrumpli
  • zöldségleves daragaluskával, természetesen primőrökből
  • túros eperkrémmel töltött palacsinta fehér csokival leöntve, eperdarabokkal tálalva
Szombat

  • Szendvicsek (kirándulás miatt)
  • Vacsora: Tejszínes, baconos, foghagymás, petrezselymes spagetti (fáradt ember gyorsan főz)
Vasárnap

  • Hirtelen sült csirkemell és tepsis krumpli káposzta salátával
  • Pohárdeszert: extra csokis piskóta darabol, tejszín felver kevés fahéjjal, erdei gyümölcs- mix, rétegez. A piskóta gőzölög még, a tejszín lágy és szoba meleg, a tetején a gyümölcs fagyos, összhatást tekintve: heves bólogatás mint egy rock koncerten, szerintem ez sikerült a legjobban.
Hétfő

  • reggelire: rántotta sajttal és kolbásszal
  • szendvics csomagolás az útra
Vége


Szóval szégyen de egy kép nem sok nem készült, pedig ott állt a gép mindig csőre töltve, de mire eszembe jutott a sok kértek még? hozzak még valamit? hogy is van az angolul? kérdés után, már rég késő volt az asztalon csak a széttrancsírozott kajamaradék volt, üres tányérok, szétdobált villák, kiürült borospoharak. Mondanám, hogy öndicséret gyalázat, de az elfogyasztott ételek mennyisége és legfőképp gyorsasága azért mégis azt igazolja, hogy nem üres öndicséretről van szó. Boldog vagyok, hogy örömet szereztem nekik és végtelenül szomorú, hogy nem tudok képekben is beszámolni erről a szép hétvégéről.

2010. május 11., kedd

Szezon-nyitók tárcsa és bogrács





Jaj olyan szép és nyugodalmas ahogy lecseng a munka ünnepi sütögetés-görcs. Így most már mi is nyugodt lélekkel, ám időben némileg megcsúszva vesszük elő a kerti táborozószettet. (lásd. tárcsa, bogrács stb.) Az eredmény eszmei értékéből nem von le semmit, hogy nem május elején tettük mindezt, hanem a közepén.

I. felvonás

Első tárcsás sütés során hatalmas tarja szeleteket pusztítottunk melyeket előtte gondosan pácoltunk, de úgy hogy a hús íze érvényesüljön és ne a pác harsogjon. (olaj, hagyma, só, foghagyma, kevés mustár,bors). Hagymát is sütöttünk...azt a nagyobb fejű újhagymát, csak úgy rálógattuk a tárcsára, köretként pedig fóliás kolompér volt tejfölös uborkasalátával. (Pavlov helló) Hogy mit ittunk? Fröccsöt mert ennek is most indul a szezonja. Aztán már csak kézjelekkel értekezett a banda, mert beszélni sem volt ereje senkinek.

II. felvonás

Viselhetné a négy emberből kettő szabin alcímet, vagy kettő főz négyre titokban változatot. Ez már bogrács- sztori. Annyit azért magyaráznék a helyzeten, hogy adott két páros akik együtt menza-péntekeznek, keddeznek vagy csak úgy összeröffennek. A két párból egy-egy épp szabin volt otthon és meglepetést terveztek a két dolgozónak menza-kedden. Mivel mindkét otthonülő félnek megvolt a saját rengeteg dolga otthon, ezért nagy hadicselhez folyamodtak, hogy a bográcsos esemény is meglegyen de ne reggeltől estig kelljen mellette ülni. Tehát rendkívül körmönfontan a babgulyás otthon a spárhelten készült kuktában és újabb hadicsellel került a pár utcával odébb lakó komák bográcsába. A kuktából a bográcsba folyamatot menten leírom, hátha lesz még valaki időszűkében...

Babgulyás marhahússal és marhafarokkal

  • dinsztelj meg temérdek hagymát kiolvasztott szalonna zsírján, majd dobj rá két csíkokra vágott paprikát és 5 gerezd foghagymát
  • a kockára vágott húsit és az előpirított marhafarok darabokat dobáld rá a hagymára, kevés víz hozzáadásával elérhető, hogy egyből ne égjen le az egész
  • ha a húsdarabok kifehéredtek legalább egy evőkanál paprikával hinceld be, áhtung vízzel felönt
  • fűszerezd(őrölt kömény, bors, vegeta, só, meg amit még szem-száj belekíván)
  • vízzel felengeded míg el nem lepi és beleöntesz még egy nagy pohár vörösbort magadba, de lehet a kajába is
  • kuktát lezárod, sziszegő hangtól kezdve egy órát főzöd lassú tűznél, majd leveszed és a beáztatott babot is beleteszed, tető vissza, újabb óra, lezár.
  • innentől rendelkezésre áll akár az egész nap ha reggel kezdted el, nem utolsó, hogy eddig sem kellett mellette állni:)
  • ugye már sok idő eltelt, ezért újult erővel látsz neki a zöldség aprításnak(sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller)
  • elkészül a csipetke (persze a tv előtt)
Aztán jön a koma megisztok egy bátorító pálinkát, na jó kettőt és nekivágtok a babgulyás költöztetéséhez. Nagyon egyszerű a kukta zárt állapotában igen könnyen szállítható a többi dolog meg kosárban utazik. Majd bogrács elő: start, már csak egy óra amíg hazajönnek. Mindent belefőzünk, felöntjük még vízzel, utánsózzuk, öntünk még bort magunkba is. Majd vadalmaként vigyorogva figyeljük ahogy megérkeznek. Összekacsintunk talán még kezet is fogunk. Megjönnek. Megállapítják, hogy minden munkával végeztünk és még bográcsost is csináltunk. Nincs mese zsenik vagyunk. Megint összekacsintunk. Boldogság van tekintve, hogy ízre egyszerűen mesés. Evés után megint lassú lélegzés, halk hümmögés, kézjeles kommunikáció. Na így kezdődik egy tisztességes szezon. Vagy nem?

2010. május 4., kedd

Fehér csokis mazsolás álom


Na ez tényleg álom, mert álmomban sem hinném el milyen gyorsan elkészíthető, milyen finom, milyen gyorsan elfogy. Ehhez komoly katarzis élmény társul. Ugye elég perverz dolog egy sütibe két tábla fehér csokit tenni és ezt megfejelni egy zacskó csokis-mazsolás drazséval? Ugyanis a fehér csoki mellé egy egész citrom leve és héja kerül, egyensúlyt teremtve az édes-savanyú ízek között. (nem lesz tőle émelyítő csak bódító). Majd az illatozó keverékbe fekete esőként hullanak a csokis mazsola szemek. Természetesen az alján landolnak de most ez így jó....karamellessé sül a mazsola a csoki meg felséges réteget von köré. Felszeletelve olyan sütemény ez mint a nappal meg az éjszaka: két egymástól elválaszthatatlan réteg...

Hogy készül? Mint írtam nagyon gyorsan:

  • Csoki (20 dkg) megolvaszt 15 dkg vajjal/margarinnal 15 dkg cukorral
  • 3 tojás egyenként beleküld
  • citrom héját belekeverjük, levét és belsejét a magok kivételével beletesszük
  • 6 ek liszt, 6 ek keményítő, 1 tk sütőpor/vagy egy kicsivel több összekever
  • végül a két elegy összekeverése
  • mazsolás drazsé következik, elkever
  • sütőpapírral kibélelt tepsibe önt
  • 180 fokon 30-35 percig süt
Kész! Jaj nekem!:)

Martonvásár: a Park





Alcím: Avagy kommentár nélkül is élvezhető

Egyszerű vacsorák



Mindig akad egy olyan nap amikor kedv és idő hiányában valamit össze kell csapni. Most csak úgy mesélek e két remek fogásról ahogy elkészülnek: gyorsan. Miért? Mert a pizza receptjét már feltettem, itt csak a feltét változott, az egyik vega lett paradicsom, sajt díszíti mindössze (az olaszok ezt margaritának becézik) a másik tejföl alapon, juhtúró, bacon, trappista sajt, kapor, egy tojás feltéttel készült. Sitty-sutty mondhatni. Végül marad a legegyszerűbb: spárga (a fehéret mindig célszerű meghámozni), bacon. Művelet: szorgos csavargatás, sütés, fogyasztás. Ugye, hogy gyors? Sózni fűszerezni szerintem ez utolsót nem nagyon kell. Persze ez az én meglátásom. Valahogy úgy voltam vele mint a nők a fekete kis ruhával nem kell mellé semmi ékszer, csak egy jó parfüm.:)